сряда, 14 ноември 2007 г.

Инвеститорите в проекта Гранд България наужким дадоха заден ход

Собствениците на Гранд хотел „България”„Би Ти Девелопмент Сървисиз”, разпространиха съобщение до медиите (източник — citybuild.bg).

То е по повод реконструкцията на емблематичния хотел, предизвикала остри критики сред архитектурната гилдия.

Бихме искали да уверим всички, които се вълнуват за бъдещето на сградата на Гранд хотел „България”, че ще спазим стриктно съществуващата нормативна уредба и ще съхраним във възможно най-голяма степен не само духа, но и архитектурния облик на съществуващата сграда, заявяват инвеститорите.

Проектът за реконструкция на Гранд хотел „България” е в съвсем начална фаза. Това е проект за културен и делови център и според никакви професионални стандарти не може да бъде сравняван с МОЛ.

Търговската площ, която сме предвидили, е еднаква по размер със съществуващата в момента. В нейните рамки ще бъдат запазени и реставрирани най-важните исторически и културни забележителности на хотела – кафе-сладкарницата, овалното стълбище, Червения салон и ресторанта-градина, обясняват от компанията.

Не съществува никаква опасност за концертна зала „България”. Проект „Гранд България” е напълно самостоятелен и под никаква форма не засяга целостта и функциите на националната концертна зала.

Дори нещо повече, ние сме готови да финансираме належащите ремонти и подобрения на залата в рамките на публично-частно партньорство с нейните стопани. Също така ще възстановим оригиналния план на архитектите на комплекса – арх. Станчо Белковски и арх. Иван Данчов, да има още един представителен вход към зала „България” откъм бул. „Цар Освободител”, както е съществувал от построяването на сградата през 30-те години на миналия век до 1957 г., обещават от „Би Ти Девелопмент Сървисиз” ЕАД.

Проектът цели запазването на естетиката на сградата в контекста на заобикалящия архитектурен ансамбъл. За нас културната стойност на проекта „Гранд България” стои над всичко и в този смисъл всички обвинения, тиражирани в медийното пространство, са напълно неоснователни и подвеждащи, категорични са инвеститорите.

Притесняват ме следните пасажи от писмото:
— Това е проект за културен и делови център — Нали става дума за хотел?! Как хотелът се превръща в делови център? Да не би да става дума за унищожаване на вътрешните обеми?
Проектът за реконструкция — а не проект за реставрация!
— Също така не виждам отказ от публикуваните скици, нито пък за етажността, промяна на фасадите и прочее!
— Ресторантът градина — как ще получим гаранции, че ще си остане ГРАДИНА?
— И НАЙ-ВЕЧЕ: НЕ СЕ ПРИЗНАВА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТТА НА ПЪРВИЯ ПРОЕКТ, колкото и в начален етап да е той! На практика, по никакъв начин "инвеститорът" не показва че се отказва от принципните положение в чудовищното си проектче.

Извод: Писмото е хвърляне на прах в очите на обществеността. Не позволявайте на подписката да спре! Ако багерите тръгнат утре, запиши се за бюлетина, за да разбереш!

Ето защо, докато инвеститорът не обяви в прав текст, че за хотела, хотелската градина и зала България не се предвижда друго освен РЕСТАВРАЦИЯ, протестите ще продължат!

Няма коментари: