вторник, 16 септември 2008 г.

Тайни градини или крадени паркове

Материал на Радан Кънев. Оригиналът е тук.

Oтдавна ме мъчи този въпрос. Защо в София има заключени паркове*, достъпни само за някакви избрани люде? Кои са тези избраните?

Как се влиза в тайните градини на властта?


Случи ми се наскоро да се разходя в градината на резиденция "Лозенец". Разбрах няколко неща:


1) Можело с държавни (т.е. наши) пари да се поддържат парковете. И то чудесно да се поддържат.


2) Паркът се използва почти изцяло за частни "събития" - сватби, партита и прочее. Напълно неясно е кой, как, при какви условия го дава под наем;

3) От парка се изкарват пари. Кой, как, колко изкарва - вж. 2) Ако аз обаче искам да похарча пари и да си прекарам някакво време в този парк - няма нито обява, нито ценоразпис, нито ... Абе трябва явно да познаваш едни хора ...


Говорих с един приятел за тези неща. Той ми каза - ама ние сме свИни, ще го оплескаме. Аз пък казвам - нека взимат някой лев на входа за поддръжка. Няма проблем. Навсякъде по света има платени и безплатни площи, градини и т.н. Но в цивилизованите общества няма тайни градини на обществена издръжка.


От 200 години насам тези площи са общодостъпни, със или без заплащане. Тук някой буквално ги краде от нас, и прави пари от ресурс, поддържан с общи средства.

* Кратък списък на крадените паркове в София:
  • Резиденция "Лозенец";
  • Резиденция "Бояна" - поне 2/3 от площта няма нищо общо със сигурността на пребиваващите и се отдава с търговска цел;
  • Градината на Военна академия - празна и запустяла, на пъпа на града;
  • Градината на МВР-Академия (ВИПОНД, a.k.a. Симеоново) - абсолютно неизползвана огромна площ в лишения от паркове район "Младост" - "Малинова долина";
Отделно - цял куп оградени и затворени площи в Борисовата градина, с разни неидентифицирани обекти вътре, в т.ч. например "Конна база ЕГИДА" и т.н..

Отделно - оградени площи с неясен правен статус от типа на "Маймунарника" или както сега се казва.

Отделно - mega-грабежът "Мария Луиза", но там нещата са съвсем други. Там не е тайна какво се случи, въпросът е кой и кога най-сетне ще полежи за тази работа, и кога Столична община ще си потърси правата по съдебен ред.

Моля допълвайте списъка.

Радан Кънев

Само искам да добавя нещо, — като "секретни" обекти (защо кебапчето, плажът и паркът на управляващите са винаги "секретни"? може би ако заслабнат, държавата ще се срути), тези паркове съответно нямат предназначение като имоти (не фигурират като зелени площи) и почти без усилие могат да бъдат продадени и застроени от заинтересовани лица.

2 коментара:

Анонимен каза...

Нека добавим и парка към резиденция "Врана", който бе предоставен от Н.Ц.В. Симеон ІІ на Столична община за стопанисване и поддръжка.
Във Франция повечето паркове са оградени и вечер се заключват. Няколко часа преди това полицаи обикалят и подканят любезно гражданите да напускат парка.
Л. Стоилова

Анонимен каза...

Като видях снимките и си помислих че са от Словения или от друга по на запад от нас страна, ама там не се заключва, пък пак е чисто... Дано да станем европейци, някога.