петък, 17 октомври 2008 г.

Монитор: Махат книгите от площад “Славейков”

Сергиите с книги от централния столичен площад "Славейков" най-вероятно ще бъдат заменени с театрални и концертни сцени на открито. Превръщането на пъпа на София в културен център е само една от идеите за реконструкция на пазара. Тя беше обсъдена на заседание на архитектурната комисия на "Московска" 33 вчера.

Главният архитект на София Петър Диков да проучи и предложи различни варианти за преобразяване на площад "Славейков" по европейски модел, решиха общинарите от комисията с мотива, че сергиите грозят "сърцето" на града. Според съветника от ГЕРБ арх. Людмил Леонидов идеите за "преобличане" на пъпа на София могат да бъдат събрани до три месеца.

"Единият вариант е площад "Славейков" да бъде превърнат в театрален център, като за една от сцените се използват стълбите на Столичната библиотека.

Така там ще е удачно да се направи и Единен център за продажба на билети", коментира архитектът.

Според него другата възможност е под площада да се построят помещения за различни цели.

Гражданите на София да участват в конкурс и да дадат идеите си за "преобличане" на пъпа на София, предлага още арх. Людмил Леонидов.

Така можело да дойдат изключително оригинални предложения и "сърцето" на нашата столица да влезе в Топ 10 на най-нестандартни центрове в Европа.

Източник

3 коментара:

Bla каза...

Време беше.

Unknown каза...

Защо англичаните не махнат схлупените магазинчета на Нотинг Хил? Защо в Париж не разтурят неугледните бараки на букинистите по бреговете на Сена? Точно в София ли се пръкнаха последователи на 451 по Фаренхайт???
Толкова ли не достигат места, та измъдриха театрални сцени, билетни центрове... В епохата на Интернет - билетен център???!!!

Анонимен каза...

Ексклузивни снимки от площад Славейков! Какво е било и какво може да бъде?!
Виж тук:
http://bulpete.wordpress.com/2008/10/22/slaveikov/