неделя, 20 март 2016 г.

Още една загубена завинаги културна ценност - Къщата на Никола Гешов в София

Повод за този материал е предаването "Преди обед", в което бе включен репортажът "Паметник на срама, не на културата", излъчен по БТВ на 18.03.2016 г. - http://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/pametnik-na-srama-vmesto-na-kulturata.html .

Проектирана за Никола Гешов, къщата на бул. «Патриарх Евтимий» 7 в София (УПИ II-4, кв. 428, м. "Центъра") е обявена за архитектурен и художествен паметник на културата от местно значение в ДВ бр. 40/1978 г. Мнозина бъркат неоснователно собственика с известния полицай от периода между двете световни войни Никола Гешeв.
Къщата е изградена по проект от 1909 г. на Никола Лазаров (1870-1942) - един от най-крупните творци в българската архитектура от началото на ХХ в. Завършва Ecole speciale d’Architecture в Париж (1893 г.) като стипендиант в списъка на възпитаниците на цивилната листа на Княз Фердинанд I. Създава първото частно архитектурно бюро в София (1897-34 г.). Работи по довършването и обзавеждането на Военния клуб в София (1898-1900), Двореца в Евксиноград (1894); североизточното крило на Княжеския дворец в София (1894-96), Вила № 2 от Леттния царски дворец във Врана (1912). Автор на концепция “Монументална София” за изграждането на представителния център на столицата (1907-12) и на огромен брой жилищни и обществени сгради в цялата страна. Избран за окръжен съветник към Окръжната постоянна комисия (1902); общински съветник на гр. София (1911-14, 1937-40); първият български архитект - народен представител.
Никола Гешов е син на Иван Стефанов Гешов и роднина на политика и общественика Иван Евстратиев Гешов. Че е бил заможен подсказва самата сграда – богато градско жилище от началото на ХХ в., разположено на централен столичен булевард; проектирано и декорирано в духа на модерните за времето си образци. Заема обширен парцел, разположена на уличната регулационна линия по източния фронт на булеварда, с двор в дълбочина – на североизток от къщата.
Приватизирана през 1990те години, срадата е изоставена без всякаква поддръжка, а в последните години е видимо целенасочено разпокрита, за да се ускори нейното саморазрушаване.
Ето хрониката на разрушението: През 2007 г. изготвихме некролог - http://sofiazanas.blogspot.bg/2007/11/blog-post_8153.html
През 2008 освен прозореца на партера бяха отворени и прозорците на етажа.
От олуците и водосточните тръби щедро се лееше дъждовна вода по фасадните стени.
Вестник Строителство Градът от 18.06.2008 г. публикува подробната история на сградата и съобщава, че има заповед на Столичната община за извършване на реставрация на рушащия се паметник на културата.
През 2012 г. справка за къщата на Никола Гешев  е изготвена от Музея за история на София на 22.02.
През 2013 г. на собствениците е наложена глоба от 10 000 лв. за лошо стопанисване на имота.

През 2015 г. фасадните стени са вече без мазилка.

В покрива има отвори още преди зимата

2016 г. - покривът вече го няма

Разрухата е покъртителна.
Сградата вече е застрашена от самосрутване. Допълнително рискът се увеличава и от наскоро започналия строеж на третия метродиаметър, чието трасе минава в непосредствена близост..
Обектът, обвит в тъмни сякаш траурни воали, вече представлява заплаха за преминаващите граждани.
На 06.03.2016 г. в. Сега съобщава за изявление на арх. Влади Калинов - ръководител на дирекция "Общински строителен контрол"към Столичната община, че се подготвя нов акт за глоба на собствениците на къщата, възлизащ на 25 000 лв.

Но, пред целенасочения "демонтаж" вече изгрява светла перспектива.
По БТВ показаха проекта за нова сграда, която ще уплътни целия парцел и ще се извисява на 7 етажа.
Част от фасадната стена на къщата на Гешов ще бъде вградена във вертикална стъклена плоскост по границата на парцела, която ще запълни паузата между две жилищни кооперации по южния фронт на бул. "Патриарх Евтимий". Проектът за "хотел със смесени функции" е в процедура на съгласуване в МК - негов автор е арх. Атанас Панов.

Може и да прилича на оригиналната Гешова къща, но културната ценност е смазана в обятията на стъкления гигант, който сякаш надвишава корнизната линия на съседната сграда.
Вероятно в скоро време търговският обект на далавера ще се издигне в поредната бляскава сграда. 
Блясък със съмнителна стойност.

В центъра на София има поне още две къщи, опаковани от години с траурни воали, но без врати и прозорци.
А колко други са в скандално оглозган вид, без някой да си прави труда да ги опакова. Едната от тях е в съседство на Гешовата къща.

Няма коментари: